info@navit.info

+382 67 747 858

+382 67 102 151

NAVIT on facebook

Instagram

5 osnovnih faza upravljanja projektom firme NAVON

121169A1EBC631C095ED1CFF5E91E9EC089335E6-274-0-0-0

Institut upravljanja projektima (PMI) definiše upravljanje projektom kao “primjenu znanja, vještina, instrumenata i tehnika za obavljanje širokog spektra poslova da bi se postigao cilj određenog projekta”. Proces upravljanja projektom od početka do kraja se može podijeliti na pet osnovnih faza:

1. Koncepcija i iniciranje projekta

Prvo se mora precizno ocijeniti usklađenost osnovne ideja projekta sa ciljevima organizacije. U ovoj fazi tim koji donosi rješenje mora realno da procijeni mogućnost realizacije projekta.

2. Specifikacija i planiranje projekta

Plan, program i opis projekta se moraju predstaviti u pisanom vidu da bi se razumjelo šta je tačno potrebno realizovati. U ovoj fazi tim procjenjuje prioritete, proračunava budžet i izrađuje vremenski okvir, a takođe određuje i resurse potrebne za realizaciju projekta.

3. Pokretanje i operativni rad na projektu

Zaduženja se raspoređuju prema odgovarajućim resursima, timovi dobijaju zone odgovornosti. U ovoj fazi je važno vladati svim informacijama o projektu.

4. Realizacija projekta i kontrola

Menadžeri projekta su u obavezi da stalno prate trenutno stanje i napredak projekta prema planu, zavisno od toga kako izvršioci realizuju planirane radove. U ovoj fazi menadžeri projekta mogu da unose izmjene u plan i preduzimaju sve potrebne mjere da bi projekat išao ka cilju.

5. Završetak projekta

Nakon što se projektni zadaci završe i klijent preuzme proizvod, treba sprovesti ocjenjivanje projekta da bi se stečeno iskustvo učvrstilo.

Projekti i procesi upravljanja se značajno razlikuju u različitim sferama djelovanja; u svakom slučaju su ovi elementi prisutni skoro svuda. Glavni cilj je po pravilu izrada proizvoda, optimizacija procesa ili rješanje nekog problema da bi se stvorila korist za cijelu organizaciju.

Comments are closed.